Trekker Flexibele Zadels

Ga mee met de beweging van je paard, met dit uiterst comfortabel zadel, met verstelbare boom, met vertselbare zit van 16,5 inch naar 18 inch, met aanpasbare kussens voor een optimale drukverdeling van het ruitergewicht, ontworpen in samenwerking met een disciplinaire team. Zeer geschikt voor paarden met een korte en moeilijk rug.

Trekker zadel passen

Uiteraard, elk zadel moet passen, of er nu een boom in zit of niet.

Laten we even het verschil bekijken tussen een boomzadel en een boomloos zadel.

Een boomzadel is een zadel waarbij het zadel (het leder) bekleed wordt rond een boom,

een mal of een vaste structuur, zoals dit westernzadel.

 

Zoals je ziet: tussen de voorkant (pommel) en de achterkant (de cantle) is er geen beweging mogelijk in het zadel: alles zit aan elkaar vast.
Deze boom wordt vervolgens bekleed met leder, waar de ruiter gaat opzitten. Je kan je wel voorstellen dat wanneer je dit zadel op de rug van je paard legt, dat dit zadel echt exact moet passen. Zowel de voorkant, de achterkant als alles ertussen moet evenveel aansluiten op de rug. Als de voorkant en de achterkant meer op de rug drukken dan het midden, dan spreken we van bridging.  Andersom, als de voorkant en de achter liften en het midden drukt spreken we van rocking.

Trekker

Bij de Trekker zadels is de deel tussen de voorkant en de achterkant van het zadel flexibel en beweegt mee met de rug van je paard in beweging maar ook in ontwikkeling! In de winter heeft mijn rijpaard minder bespiering op de buikspieren en valt zijn rug ietsje meer in (holler dan in de zomer). Dankzij de flexibiliteit van de Trekker zadels zal het zadel zich vormen naar de rug op het moment zelf.

Een semiboomloos zadel aanpassen zoals die van Trekker kan je eenvoudig zelf! Indien je twijfelt, hoeft er zelfs geen zadelpasser aan te passen te komen, maar kan je door middel van het toesturen van foto’s laten beoordelen hoe het zadel ligt. Er kan geen bridging of rocking ontstaan als slecht passend zadel. Enkel de breedte van de pommel kan te nauw of te breed zijn, en dat pas je dan zelf weer gemakkelijk aan door aan de pommel te draaien. De kussens zijn standaard correct aangebracht (panelen) maar bij paarden met bredere wervels kan je de kussens ietsje meer uit elkaar plaatsen (dit gaat eerder over mm dan over cm’ers!).

Het gemakkelijkst is dat je bij het passen het paard zonder zadeldek gaat bekijken. Teken eerst af waar T18 spot is.

Schoudervrijheid: Beweeg daarna de schouder van je paard naar achter (door een voorbeen naar voor te strekken). Teken dan af met krijt tot waar de rotatie van de schouder komt. Die plek, waar de schouder ruimte nodig heeft, moet vrij blijven dus zorg er voor dat je zadel daar achter blijft. Liefst zelfs nog 1 a 2 vingers na de schouder.
Als je paard z’n schouder onvoldoende naar achteren kan bewegen heeft dat als direct gevolg dat de passen van je paard verkorten (want hij kan zijn voorbenen onvoldoende strekken) en op lange termijn kan dit kreupelheid geven.

 

Als je de T18 hebt afgetekend en de schoudervrijheid hebt bepaald, dan leggen we het zadel zonder zadeldekje op het paard.

Doe het als volgt:

Leg je zadel opzettelijk té ver naar voor en schuif het, naar achteren, tot je voelt dat het zadel als het ware goed valt op de rug. Dat zal zo goed als altijd zo zijn dat het zadel juist achter de schouder ligt. Leg het dan nog twee cm’ers verder naar achter.

Klik op onderstaande foto om de animatie te starten.

Voel en kijk naar de pommel.

Sta naast je paard en wrijf met je vingers rond de kussens van je zadel. Voel goed of deze nergens knellen.

De pommel moet als het ware parallel op de breedte van je paard liggen. Dus hoe brede je paard, hoe breder je de pommel draait (tot dat het zadel nergens knelt maar wel netjes aansluit).

 

 

Kijk naar de ruggengraat van je paard en check of de ruggengraat vrij is.

Je moet er netjes onderdoor kunnen kijken.

 

Herhaal dit nu MET ruitergewicht!

Onder invloed van het ruitergewicht zullen de kussens platgedrukt worden. Hoe zwaarder de ruiter, hoe groter dit effect. Ga dus zitten in je zadel en laat ofwel iemand foto’s nemen, ofwel voel je met een zweepje of je nog vlot onder je zadel, tussen de kussens je zweepje kan bewegen.

Voor je op je paard gaat zitten, zal je eerst moeten aansingelen.
Heel wat oorzaken van een schuivend of ronddraaiend zadel zijn niét ten gevolge van te weinig aansingelen maar wel van verkeerd aansingelen.

Ga NIET harder gaan aansingelen als je zadel niet op z’n plek blijft.
Te hard aansingelen kan niet alleen heel onprettig zijn voor je paard, het te hard aansingelen beperkt ook de ademruimte voor je paard! Je paard kan zo veel moeilijker ademhalen. Bovendien liggen juist onder de singelplek spieren de belangrijk zijn voor de beweging van je paard, met name de borstspier.  Als die borstpier onder spanning staat zal het hele lichaam verkrampen, en dat voel je! Ofwel voel je meteen aan je paard dat er iets schort aan zijn bewegingen ofwel op langere termijn.

Je hebt je zadel nu op de goeie plek liggen, 2 vingers voorbij de schouder, met de juiste pommelbreedte en de kussens op z’n plek. Tijd om aan te singelen. Dit doen we uiteraard stap voor stap en niet in een ruk. Geef het paard tijd om te wennen aan het trapsgewijs aansingelen.

Kijk eerst waar de singelgroeve van je paard ligt.

De ligging van deze singelgroeve is per paard verschillend, maar ligt gemiddeld ongeveer 10cm achter de elleboog.
Als je het Trekker zadel aanpast is het belangrijk om hier naar te kijken omdat bij het ene zadel de singelaanhechting aan het zadel meer naar voor ligt dan een ander model.  Waar de singel ligt is zeer belangrijk omdat een singel, hoe strak je ook zou aansingelen, altijd de plek opzoekt van de minste weerstand: thv de singelgroeve dus.

Daardoor heeft de ligging van de singelgroeve dus een invloed op de ligging van je zadel.  Als de singelgroeve meer naar voor ligt, terwijl de singel recht naar beneden aangesingeld wordt, zal de singel de neiging hebben om naar voor te schuiven, richting de singelgroeven en dan ook het zadel mee naar voor schuiven bij die beweging.  Ruiters met een bol buikje kennen het gevoel als ze een te strakke T-shirt dragen! Er is stretch op de T-shirt, en in het begin van de dag hangt je T-shirt netjes, maar na een tijdje bewegen ‘kruipt die omhoog”, over je bolle buikje heen.

Als de singelgroeve eerder naar achter ligt (ten opzichte van een gemiddeld bouw van paarden), dan zal het zadel naar achter schuiven bij verkeerd gebruik van de singels of singelstoten.

De hulpmiddeltjes zoals borstriemen en staartriemen kunnen deze foutjes verdoezelen door het zadel op z’n plek te houden maar in werkelijkheid knelt de singel nog steeds op de verkeerde plek.

Waar dan wel?

Kijk dus naar de natuurlijke singelgroeve van je paard en zorg er voor dat je singel daar ligt bij het aansingelen. Dit is meestal ongeveer een handbreed of 10 cm voorbij de elleboog. Laat de singelstoten los naar beneden hangen.

Bij de Trekker zadels kan je de singelstoten enigszins een beetje naar voor of achteren trekken.

Op deze foto ligt de singel netjes op de singelgroeve van het paard en recht naar beneden ten opzichte van het zadel. De singel had nog ietsje naar achter mogen liggen maar niet veel!

 

 

Een banaansingel kan helpen om een ietwat meer naar voor of juist naar achterliggende singelgroeve te compenseren. Door de banaansingel met de holle kant naar achter te bevestigen aan de singelstoten komt de druk van de singel toch op een singelgroeve die eerder wat meer naar voor komt terwijl de gespen van de banaansingel eerder naar achter liggen en zo het zadel toch stabiel houden. Dat geldt trouwens voor elk type boom of boomloos zadel!
Een banaansingel mag enkel dienen om een overbrugging naar de singelstoten te maken bij een afwijkende singelgroeve en geenszins bij een zadel dat naar voor schuift of naar achter terwijl de singel mooi recht naar beneden aansluit op de singelgroeve want in dat geval past het zadel gewoon niet!

Gekruisd aansingelen van een banaansingel

Hoe vreemd het ook kan lijken, een banaansingel kunnen we best gekruist aansingelen: de voorste singelstoot bevestig je aan de achterste gesp en de achterste singelstoot aan de voorste gesp!

Als het zadel op de juiste plek ligt, de singel in de natuurlijke singelgroeve (eventueel gecorrigeerd met een banaansingel) en recht naar beneden bevestigd aan de singelstoten, de kussens mooi aansluiten, de schouders vrijheid hebben en je niet te strak aangesingeld heb, kijk dan naar je paard!

Ziet het totaalbeeld er ok uit? Je paard toont geen singelnijd en blijft staan bij het opstappen?

Proficiat! Je zadel ligt correct!

Twijfel je aan jezelf?
Stuur ons foto’s van je paard en het Trekker zadel dat je bij ons hebt gekocht en wij bespreken je foto’s in groep!
Zie zadelpasservice voor meer info.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 Trekker Flexibele Zadels

Thema door Anders Norén